Co by měl vegan vědět o jídle

Co vegan jí, co nejí, co by měl a co by neměl:

Veganem ANO, ALE musí se to umět!

A slovo umět znamená: mít dovednost, znalost, znát, ovládat, dovést. Je příbuzné se slovem umění. Být opravdovým veganem znamená mít dostatek informací, znalostí i dovedností. A to z jediného prostého důvodu – pro zachování zdraví. Nestačí ze dne na den vyloučit ze svého jídelníčku vše živočišné, ale je potřeba umět správně jíst. Co to znamená:

  1. dostatek kvalitních bílkovin: luštěniny včetně sóji, obiloviny, částečně ořechy
  2. dostatek vhodných tuků: rostlinné, ořechové a semínkové oleje (panenské = za studena lisované), ořechy a semínka, avokádo, kokos
  3. dostatek vlákniny: zelenina, bylinky, klíčky, celozrnné obiloviny
  4. dostatek všech vitaminů, enzymů, minerálů a stopových prvků (zejména železa, vápníku, jódu a selenu, vitaminů D a B12): mořské řasy, zelené potraviny (ječmen, vojtěška), klíčky, nesířené sušené ovoce, kokos, mák, B12 v tabletách

CO tedy vegan jí?

  • Ideální jsou fermentované výrobky jako: tempeh, natto, sójová omáčka, miso, tamari, kysaná (kvašená) zelenina, ocet balsamico (pozor na složení, bývá často plný chemie). Tofu je dobré, ačkoliv není fermentované, a o konzumaci sóji jako takové se vedou i v odborné veřejnosti spory.
  • Tuky: rostlinné za studena lisované, ořechové, semínkové, avokádový olej… Ořechy, ořechová másla, tahini (sezamová pasta) a gomasio (směs praženého sezamu a mořské soli), ořechová, semínková a obilná mléka, a nakonec avokádo – nejzdravější tuk.
  • Klíčená semínka a výhonky jsou skvělým zdrojem živých enzymů a vitaminů.
  • Luštěniny i obilí (včetně rýže) by měly být před samotným vařením máčeny 12-36 hodin, ideálně klíčené. Obilí spíše celozrnné, také neobvyklé druhy plné živin: pohanka, jáhly, amarant, quinoa, teff, čirok. Mouky: luštěninová, jablečná, kaštanová…
  • Mořské řasy obsahují řadu minerálů a stopových prvků.
  • Zelenina – zejména křížatá (brukvovitá): zelí, kapusta, růžičková kapusta, květák, brokolice, kedlubna, pak kořenová: mrkev, petržel, celer, tuřín, vodnice, ředkev a ředkvičky; a pak plodová dle sezony: rajčata, paprika, lilek, cuketa, okurka; a lusková: hrášek, zelené fazolky (dokud jsou zelené, není to luštěnina ale zelenina!),fava fazole… Všechny bylinky.
  • Ovoce zejména bobulové (v zimě mražené, nikoliv konzervované v cukru). A také NESÍŘENÉ sušené: meruňky, datle, fíky, brusinky (sušené mrazem, ne proslazované). A pak běžné lokální: jablka, hrušky, švestky, třešně, jahody – v sezoně. S exotickým ovocem opatrně hlavně v zimě, protože má ochlazující účinky.

A CO vegan nejí?

  • Maso, živočišné tuky, mléko a výrobky z něj, tedy ani máslo (ani přepuštěné) ani sýry, vejce, ani med.
  • Nepije alkohol, energetické drinky, kávu, nekouří.

CO ještě?

  • Vegan dbá na kvalitu svého jídla a používá šetrné technologie, přemýšlí a získává nové informace, snaží se o vyváženou nutričně hodnotnou stravu, nedostatky včas řeší vhodnými výživovými doplňky.
  • Je dobré, aby jídlo bylo chutné, čehož lze dosáhnout zařazením „páté chutě“ = umami: zdroje: fermentované potraviny (viz výše), kvasnice, houby – sušené nebo tepelně upravené, sušená rajčata, osmažená cibule a česnek, pražené oříšky a semínka, olivy, mořské řasy, švestičky umeboshi – každá z těchto surovin výrazně pozvedne chuť jídla.
Lubica Laurincova
Jelikož jsem od přírody zvědavá i kreativní, vždy jsem vše analyzovala, dokonce rozebírala, nebo "jenom" detailně studovala, abych věděla, jak to funguje. Proto pořád čtu a studuji: vše o jídle a jeho přípravě, zajímá mě také zdraví a psychologie, vesmír a kvantová fyzika, sci-fi, ale i zahrada, dizajn či zařizování interiérů. Nicméně mým nejoblíbenějším čtením byly vždy kuchařky a slovníky :)
Komentáře

Přidat komentář